Wszystko o kołaczu śląskim
Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego
Powstańców Śląskich 25/6
45-086 Opole
województwo: opolskie
lokalizacja gps: 50.6612369, 17.6405471
NIP: 754-305-69-71
REGON: 161431360
telefon: +48 500367730
strona internetowa: kolocz.info
poczta e-mail: kontakt@kolocz.info
Mapa dojazdu
Opis firmy
Kołacz śląski (inaczej kołocz) to placek, najczęściej z serem, makiem lub jabłkami, o długoletniej tradycji. Pomimo swojej nazwy, występuje w formie dużego prostokąta. Przepis na ciasto jest ściśle określony, ponieważ kołocz posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne, co oznacza, że aby nazwać wypiek tą samą nazwą, należy użyć odpowiednich składników, form i pamiętać o kolejnych etapach jego przygotowania. Ten przysmak pachnący masłem i pokryty cukrem pudrem, z pewnością zasmakuje niejednej osobie, niezależnie od tego czy pochodzi z Górnego Śląska, czy z innego regionu Polski.
Historia kołacza śląskiego
Istnieje wiele różnych wersji, jeśli chodzi o pochodzenie kołacza. Niektórzy wskazują, że Słowianie w trakcie uroczystości, wypiekali podobne dzisiejszemu kołaczowi pieczywo, inni z kolei typują już wiek X jako moment, w którym rozpoczęło się tworzenie pierwowzoru ciasta. Z pewnością w każdej z tych historii jest trochę prawdy, a mnogość opowiadań każe jeszcze bardziej docenić dziedzictwo i oczywiście smak, jakim charakteryzuje się kołacz śląski. To ciasto ma charakterystyczny maślany zapach, kruszonkę i warstwę cukru pudru, która świetnie uzupełnia całą kompozycję.
Oferta pełna: Kołacz śląski
Godziny kontaktu:
Poniedziałek | 08:00-15:00 |
Wtorek | 08:00-15:00 |
Środa | 08:00-15:00 |
Czwartek | 08:00-15:00 |
Piątek | 08:00-15:00 |
Sobota | Zamknięte |
Niedziela | Zamknięte |